PUBLIC ART INSTALLATION

The Adaptive Flock

  • HIR Studio @ Facebook
  • HIR Studio@Pinterest
  • HIR Studio@Instagram

A Barter Community - Exhibition in collaboration with the HKTDC

November - December 2017

Before money appears, in the ancient world of bartering, people exchange goods according to basic needs. Not only do people exchange goods, but they also exchange ideas and experience. With the rise of online shopping platforms like E-bay, Taobao, etc, most goods can be purchased online, extravagantly and quietly. The real public spaces are often left lifeless unfortunately.

 

We re-interpret the idea of bartering, by designing an apparatus that creates a fun and interactive experience for the public. People from the neighbourhood can bring in goods no longer in use for exchange with their neighbours. It is a place for people to meet, to share and to talk. Everyone has his subjective sense of valuation, and exchanges goods with universal price tags.

HIR Studio, HIR Architects, HIR Architecture, interior design, public installation

A 1:3 scale prototype of the proposal was presented at the Hong Kong Trade Development Board's Happy Innovation Exhibition and Design inspired exhibitions in 2017. An interactive installation, the pivoting design is in full action for visitors to experience. 

As people take away the goods he needs, and put his own the goods in; the "flock" reacts and changes its form. Located in public space, people from the neighbourhood can bring in the goods no longer in use for exchange with the neighbours. It is a place for people to meet, to share and to talk.​ 

HIR Studio, HIR Architects, HIR Architecture, interior design, public installation

The colourful installation, being viewed from afar, shows a similarity to a flock of birds gathering to share the food. As the ‘’birds’’nod, the levering arms swing and flutter with the exchange of goods. Some yellow dishes are goods exchanges, and some are for seating. The structures are arranged in an oval plan, forming a place of heart at the centre, for people to enjoy, eat, and play.

HIR Studio, HIR Architects, HIR Architecture, interior design, public installation

"Give and take"

Supported on columns, the cantilevered structure hangs a pivoting lever that swings with the weights tie to its ends. The weight varies with goods being put onto the sharp yellow dishes. Different weights result in a different tilt. As people take away the goods he needs, and put up the goods he bring in, the structures interact and change its form.

The cantilevered levers are further connected by cables in a curve stitching pattern. Theses cables offer shades to the ground, and brings the different structures into unity. As the pivoting structures swing, the cables change the form of the ceiling, thus the whole instillation interact with the goods exchange in action, symbolising the individual’s impact to the whole shared community, and the society afterall.

HIR Studio, HIR Architects, HIR Architecture, interior design, public installation

MORE IMAGES AND DRAWINGS: