INTERIOR

Residence Connoisseur

Completion: May 2017

Invited by a family living in mid-levels in Hong Kong, HIR studio helped to refurbish their apartment into a subtly deluxe home, by interplaying textural materials and inventive details.

'' Chic, subtle and quintessential.''

​Inspired by the artistry of automobile interiors, the new design is an exemplary combination of rich tones, textures, contemporary forms and intricate detailing, creating timeless luxury, comfort and style.

​'' The tailored material palette manifests the residents' personality; and fine details reflect their scrupulous attitudes on quality of living. ''

The layout plan is significantly improved, especially at the study and kitchen.

Before renovation, the study room was located next to a narrow corridor behind the solid wall. Corridor is typically found in Hong Kong apartments. It runs in the middle of a flat and divides it into different rooms.

We replace the solid wall of the study with a pair of sliding doors, and the corridor widens to become a Common Room. The once stale corridor turns into a lively connector.

Here a delicate display shelf extends from the study, showcasing the resident's favorite souvenirs and Lego models. On most days the study dissolves into the semi-private Common Room, lets in the sunlight, and connects with the daughter's room as well as the master bedroom. This is where the family can gather to do a canvas painting, or to read a book, or to fiddle with the display artworks, all at the same time.

The entrance corridor fully conceals the shoe's cabinet as well as the maid's room. The corridor is transformed into a tranquil entrance, lined with crisp lighting and decent marble flooring.

The kitchen used to be enclosed by fixed walls, which confined a tiny dining area and cramped entrance corridor. HIR replaces the solid with full height glass doors, so the kitchen can open up or closes off at different scenarios.

The kitchen is enclosed by full height glass sliding doors at the corner, which open up on most days, and the dining area spatially connects with the entrance vestibule. The sliding doors are concealed inside a pocket wall next to the fridge. Occasionally when Chinese food is being cooked , the L-shaped corner can be closed off to contain the greasy smell. The metal door frames are profiled with integrated handles, allowing them to interlock properly with ease.

''Artistry ''

To create a timeless sense of subtle luxury, the design manifests an interplay of rich tones and textures, contemporary geometry with chic details, as inspired by the artistry of automobile interiors.

The project was realised by a close collaboration between HIR, the client, and the contractors. The dialogue was a persistent process of experiments, from mood-boards to layouts, from colour choices to sample submissions, and from lighting refinements to craftsmanship of details. It was though all these dedicated process that the tailor- made design can be well executed, creating a residence that is timelessly luxurious, subtly quintessential and chic.

PROJECT GALLERY:

© Copyright 2021 HIR Studio Limited. All Rights Reserved. hir@hir-studio.com

  • HIR Studio @ Facebook
  • HIR Studio@Instagram
  • LinkedIn